Husk på at bede for vores familie i Rusland.

Artiklen beretter om den dybere liggende årsag til Dennis fængsling og til forbuddet mod Jehovas Vidner i Rusland
Artiklen beretter om den dybere liggende årsag til Dennis fængsling og til forbuddet mod Jehovas Vidner i Rusland

Berlingske har denne artikel om Dennis Christensen som er fængslet i Rusland som ‘ekstremist’.

Artiklen beretter om den dybere liggende årsag til Dennis fængsling og til forbuddet mod Jehovas Vidner i Rusland.
For eksempel nævner artiklens forfatter Simon Kruse:

Aleksander Dvorkin er forhenværende ortodoks præst, ekstern rådgiver for det russiske justitsministerium og aktivist i kampen mod, hvad han kalder »totalitære religiøse sekter«.


Konflikten bunder blandt andet i en rivalisering mellem forskellige trossamfund i Rusland, vurderer hun. Kristne grupper og andre religiøse mindretal ses som konkurrenter af den dominerende russisk-ortodokse kirke, der har opdyrket et nært forhold til magthaverne i Kreml. Den ortodokse kirkes ledelse har kaldt Jehovas Vidner en »totalitær og skadelig sekt« og har bakket op om forbuddet.


Anholdelsen af Dennis Christensen er også en foreløbig kulmination på et stormvejr, der har ramt en række religiøse mindretal i Rusland.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, der ellers gerne viser sig ved højtider i landets russisk-ortodokse kirke, underskrev sidste år en lovpakke, der har fået blandt andre en række protestantiske grupper til at slå alarm.

En ny bestemmelse kriminaliserer blandt andet afholdelse af gudstjenester i private hjem og forbyder en stor del af de mindre menigheders nuværende missionsvirksomhed.

»Disse bestemmelser skaber grundlag for masseforfølgelse af troende,« advarede fire protestantiske kirkeledere i Rusland sidste år i et brev til præsidenten.

En række udenlandske, kristne missionærer, blandt andet mormoner, er siden lovpakkens vedtagelse blevet udvist af Rusland.

Modsat er de trosretninger, der har status som »traditionelle« religioner i russisk lov, den russisk-ortodokse kirke, islam, jødedom og buddhisme, indtil videre gået fri.